Oktober 2022

Kalender

26 augusti - 7 oktober
Utställningen ”Àhkko/Farmor/Grandmother"
Lis-Mari Hjortfors som gästar oss med utställningen ”Àhkko/Farmor/Grandmother”. Hon visar bilder samt poesi på svenska, engelska och samiska. Utställningen pågår fram till den 7 oktober.

Plats: Re-form - (Norrskensgallerian) Västra Kyrkoallén 5, 982 31 Gällivare
Tid: Tillgänglig under Re-forms öppettider
Hemsida: www.gellivare.se/Nya-gallivare/Re-form
31 augusti - 7 oktober
Konstutställning "Sky of the tiger"
Utav konstnären Anna-Karin Svedjestrand.

Plats: Gällivare Kulturmuseum - Storgatan 16, 982 31 Gällivare
Tid: Tillgänglig under Gällivare Kulturmuseums öppettider
1 oktober
Fiskepremiär i Nuolajärvi
Det råder nu fiskeförbud i sjön Nuolajärvi på grund av inplantering av fisk. Gällivare Fiskevårdsområde fyller på sjön med stora regnbågar inför det kommande vinterfisket. Men än finns det lite tid innan isen lägger sig så Gällivare F.V.O. bjuder in till höstpremiär.

Fiskekort går att köpa på Gällivare Turistcenter eller www.ifiske.se.
Plats: Nuolajärvi - klicka här
Tid: kl. 10:00
6 oktober
Gällivare Filmstudio presenterar "CODA"
Sjuttonåriga Ruby (Emilia Jones) är den enda hörande medlemmen i en döv familj - en CODA, ett barn till döva vuxna (Children of Deaf Adults). Hennes liv kretsar kring att fungera som tolk för sina föräldrar och arbeta på familjens fiskebåt varje dag före skolan med sin far och storebror . Men när Ruby går med i gymnasiets körklubb upptäcker hon att hon älskar att sjunga och snart har hon en duettpartner i skolkamraten Miles. Uppmuntrad av hennes entusiastiska och kärleksfulla körledare ansöker hon till en prestigefylld musikskola. Men Ruby känner sig sliten mellan de skyldigheter hon känner för sin familj och strävan efter sina egna drömmar.
OBS! Medlemskap på 300kr måste tecknas innan visning - klicka här för mer information

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00
6 oktober
Konstnärligt samtal
Välkommen till ett samtal mellan koreograf Marie Wårell och textilkonstnär Ida Isak Westerberg, moderator av Erika Pekula Pettersson. Vi bjuder på fika, ingen anmälan krävs.
VÄVEN är ett scenkonstverk med utgångspunkt och inspiration från vävning som hantverk, arbete och plats i samhället. Det är ett möte mellan den rörelsebaserade scenkonsten och den vävande textilkonsten. På scenen syns en nio meter lång väv som berättar historier om oss alla.
Mer information - klicka här

Plats: Gällivare Kulturmuseum - Storgatan 16, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 18:00
8 oktober
Konsert "Le Chat Mort"
Akustisk bluegrass som förflyttar publiken till 40-talet. Biljettpris 60:-, förköp på biblioteket och museet fr.om 19/9. kvarvarande biljetter säljs i kassan 1 timme innan konserten.

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00
10-13 oktober
Norrbottens digitala vecka för psykisk hälsa
Veckan riktar sig till alla som vill lära sig mer om psykisk hälsa och personlig utveckling. Det kommer att pratas om ätstörningar, självskadebeteende, spelberoende, könsidentitet, suicidprevention och mycket mer. Ta del av en rad spännande och lärorika föreläsningar via dator, surfplatta eller telefon. Ingen anmälan krävs och alla föreläsningar är gratis!
Bland årets föreläsare hittar du bland annat: Jon Henrik Fjällgren, Magnus Hedman, Nanne Grönwall, Stefan Einhorn, Henrik Wahlström och Suicid Zero.
Program för hela veckan - klicka här

Plats: Online - klicka här
13 oktober
Gällivare Filmstudio presenterar "Kupé nr. 6"
Finska Laura pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk för att äntligen få se de unika hällristningar hon så länge varit besatt av. Hon kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget. I tågkupén möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap.
OBS! Medlemskap på 300kr måste tecknas innan visning - klicka här för mer information

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00
14-23 oktober
Kulturfestivalen 2022
Hösten är kommen vilket som vanligt betyder kulturfestival med massor av häftiga arrangemang. Musik, teater, utställningar, berättarkvällar med mera.
Några av deltagarna är:

  • Hooja
  • Anders Lundin
  • Kulturskolan och MAIF konståkning
  • Marianne Mörck
Mer information kommer under vecka 40.
Plats: Gällivare
14 oktober
Föreställning "Britt-Marie var här" med Marianne Mörck
En kärlekshistoria om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja. Det är berättelsen om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna. Britt-Marie, 63, har just lämnat sitt 40-åriga äktenskap bakom sig och ska starta upp sitt liv på nytt. Det enda arbete hon kan få är i Borg, ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Borg har inget annat än fotbollen kvar. Britt-Marie hatar fotboll. Detta är sannerligen inte början på en underbar vänskap.

Britt-Marie var här är en hyllning till livet som med humor och värme uppmanar oss att gå ut från salongen och ta tillvara på allt som är oss kärt.

Biljetter och mer information - klicka här

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid:
kl. 19:00-21:00
14 oktober
Rullatorloppet!
Använder du rullator, rullstol, stavar eller annat gånghjälpmedel? Missa inte Gällivares första rullatorlopp! En vinst lottas ut på startnummer. Kom och anmäl dig mellan den 5 –11 oktober, till personalen på Ljusglimten, Enens äldreboende, eller ring: 0970-818714. Max 30 deltagare. Rullatorloppet sker utanför Enen den 14 okt. OBS! Vid snöfall ställs loppet in. Rullatorloppet är en aktivitet för äldre som arrangeras av Socialförvaltningen.

Plats: Enens Gruppboende - Hantverkaregatan 9, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 10:00
20 oktober
Gällivare Filmstudio presenterar "Historjá – Stygn för Sápmi"
Stygn för Sápmi, är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt. Den skildrar även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.
OBS! Medlemskap på 300kr måste tecknas innan visning - klicka här för mer information

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00
22 oktober
Sagostund "Ailo på Kråkbärsfjället" med Li Nolin
Lyssna när barnboksförfattaren Li Nolin, bosatt i Vettasjärvi, läser ur sin bok ”Ailo på Kråkbärsfjället”. Följ med till Ailo i Soldalen när han går upp på Kråkbärsfjället för att plocka kråkbär. Du får även träffa hans bästa kompis fjällräven Sunni, en hungrig liten lämmel, och samen Aslak och hans ren. Ailo på Kråkbärsfjället är en bok som ska locka både barn och vuxna ut i naturen för att upptäcka nya intressanta saker!
Från ca 5-10 år.

Plats: Online - klicka här för mer information
Tid: kl. 11:00
22 oktober
Tips&trix för att skriva din egen barnbok med Li Nolin
Barnboksförfattaren Li Nolin går igenom grunderna, hur man kan hitta en illustratör, förlag och andra tips och trix för att skriva och göra din egen barnbok.

Plats: Gällivare Kulturmuseum - Storgatan 16, 982 31 Gällivare
Tid:
kl. 13:00
22 oktober
Humorföreställning "Det är synd om mig"
Efter fullsatta teatrar under hösten 2021 beger Andreas Jonsson sig nu ut på en Sverigeturné under hösten 2022. Det är så synd om mig är en humorföreställning som berör och engagerar. Hur går vi vidare när vi vill ge upp, men ändå inte vill ge upp. Vad gör vi med alla tillfällen då det är så synd om oss?

I denna fartfyllda och humoristiska show ger Andreas sig ut på jakten att hitta tillbaka till livet, inte minst efter pandemin - och jakten efter att vara nöjd. Men när du väl nått målet, vad händer då?

Andreas Jonsson har blivit känd som en av landets ledande föreläsare med fokus på inkludering och att må bra i sig själv. Nu firar han 10 år som föreläsare genom att ge sig på Sverigeturnén Det är så synd om mig.

Publiken bjuds på underhållning tillsammans med kunskap som tas med långt utanför teaterns väggar. Kvällen kommer ge dig verktyg att hantera livets kurvor på ett nytt sätt.
Boka biljetter - klicka här

Plats: Folkets Hus i Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00
Hemsida: www.detarsasyndommig.se
22 oktober
HOOJA KOMMER HEM!
Gällivaresensationen Hooja avslutar sin succéturne på hemmaplan.
Lördagen den 22/10 blir det folkfest i och vid sporthallen i Malmberget.
I Hoojas anda blir det Backa med släp-tävling, förstapris en släpvagn.
Det blir matförsäljning utanför och dessutom finns det fler event i planeringen som vi återkommer kring.
Missa inte konserten som det kommer pratas om länge i Gällivare. Hooja!

Biljettförsäljningen för konserten kl. 16:00 startar 6 oktober klockan 12:00 och kommer endast att ske via Ticketmaster.
Pris: 275:-

Följ oss på Gällivare kommuns hemsida och sociala medier. Där kommer länk till biljettförsäljning finnas.
Alla under 18 år alkoholtestas före insläpp.

Plats: Sporthallen Malmberget - Järnvägsgatan 4, 983 32 Malmberget
Tid: Konserterna startar kl. 16:00 och kl. 21:00
27 oktober
Gällivare Filmstudio presenterar "Beskyddaren"
Tillsammans med hela skolan blir Chen vittne till hur hennes mobbade tjejkompis hoppar mot en säker död från en balkong. Hennes död ändrar dock inte mobbarnas beteende, som nu riktar in sig på Chen. Efter att ha utsatts för våldsamma övergrepp råkar Chen stöta ihop med ungdomsbrottslingen Xiao. Trots att han har många sidor som skrämmer Chen inleder de båda en vänskap som grundar sig i ett löfte han ger henne. Han ska bli hennes beskyddare…
OBS! Medlemskap på 300kr måste tecknas innan visning - klicka här för mer information

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00
30 oktober
Konsert "Norrbotten Big Band möter Krister Andersson"
Under ledning av Joakim Milder. En storslagen hyllningskonsert med ny musik tillägnad en av de stora saxofonisterna i svensk jazz.
Biljettpris: 125kr, förköp på www.ticketmaster.se. Arrangör är Gällivare kommun.

Plats: Folkets Hus Gällivare - Hantverkaregatan 5-7, 982 31 Gällivare
Tid: kl. 19:00