Folk måste vara försiktiga!

De är viktiga kuggar i arbetet med att stoppa smittspridnigen. Personalen i frontlinjen som möter coronapandemins drabbade på nära håll. Efter veckor av arbete i hård press och oro börjar nu smittspridningen på vård- och omsorgsboenden vara under kontroll.

Men personalen som dagligen konfronteras med misstänkt smittade varnar nu allmänheten för att börja slarva med att följa Folkhälsomyndighetens anvisningar:
Folk måste vara försiktiga, det här är bara början!

-Många förstår inte hur allvarlig smittan är, vi jobbar med det och de som struntar i att följa myndigheternas råd skulle själva få se hur sjuka patienterna är, säger undersköterskan Hosein Moheby.

Hosein och hans kollegor uppmanar folk att inte släppa på garden nu när smittspridningen bromsat upp, det är en fara som hotar hela samhället.

-Det är väldigt obehagligt, alla vill se ett snabbt slut men ingen vet hur länge det kommer att dröja. Vi måste fortsätta att vara försiktiga, säger undersköterskan Anette Martinsson.

-Eftersom det inte genomförs några tester på våra brukare eller oss som jobbar här så vet vi aldrig med säkerhet om någon är smittad av covid eller inte. Det gör att man blir orolig och rädd, säger sjukvårdsbiträdet Petit Gabriel och fortsätter:

-Samtidigt måste vi ju ta hand om våra brukare som behöver hjälp, det går inte att stanna hemma. Men vi måste alla vara försiktiga så att det inte blir stor smittspridning bara för att folk slarvar med att följa de anvisningar som myndigheterna ger.