Konstverk i urval

Detroit juli 1967

Torsten Bergmark (1920–1996). Konstnär och konstkritiker född i Umeå och verksam i Stockholm.
Han var medarbetare i Dagens Nyheter från 1947 till 1974 och utsågs samma år till professor i den moderna konstens teori och idéhistoria vid Konsthögskolan, där han verkade fram till 1984.

Representerad på Nationalmuseet och Moderna Muséet i Stockholm, samt i Eskilstuna museum och Umeå. Gällivare kommun Kulturnämnd, köpte in tavlan av konstnären 1967. Tavlan föreställer en våldscen ur Detroits kravaller som kom att gå till historien som en av USAs största kravaller.

Detroits upplopp, även känd som 12th Street upplopp, var ett våldsamt upplopp som förvandlades till en civil störning i Detroit, Michigan.
Det började på en lördag natt i de tidiga morgontimmarna den 23 juli 1967. Den utlösande händelsen var en polisrazzia på en illegal bar känt som The Blind pig. Poliskonfrontationer med mecenater och observatörer på gatan utvecklades till en av de dödligaste och mest destruktiva upplopp i historien av Förenta staterna, som varade i fem dagar och överträffar våld - och skadegörelse i Detroits 1943 race upplopp. Tavlan hängde i en skola men togs ner efter diskussioner om motivet som inte ansågs passande för en skola.

Tavlan är en visuell framställning av samtiden och problematiserar våldet som maktfaktor. Tavlan är användbar inom diskussioner om våld, demokrati och allas människors lika värde och kan användas i skolans undervisning på högstadiet och gymnasiet.
Tavlan hänger nu inom kommunens lokaler.