Digitala tips - Här kan du lära dig mer!

DIGITALA TIPS

Här är en lista på tips där du ute på nätet kan lära dig mer om internet, mobilanvändning, integritet mm. Listan uppdateras allt eftersom. Klicka på de blå orden nedan så kommer du direkt till respektive sida. 

 • Corona - Så skyddar du dig från bedragare Bedrägerierna i coronavirusets spår ökar. Det handlar om falska mejl om Corona, bedragare som ringer upp eller dyker upp vid dörren för coronatest. Gemensamt är att de oftast är ute efter lösenord, bank-id och pengar. Men det finns sätt att skydda sig. (Internetstifelsen)
 • Dataprata - är en gratistjänst riktad till äldre och datorovana som behöver hjälp med att komma igång med video, ljud och bild för att hålla kontakt med anhöriga. Du börjar med att uppge om du använder dator, Iphone eller Android och får sedan anpassat stöd utifrån din situation. 
 • Digital ordlista kommer från boken Introduktion till Internet för äldre av Gunilla Brattberg. Här kan du få koll på vad vanliga ord som handlar om den digitala världen egentligen betyder. 
 • Filmskolan  ger dig bra tips när du ska filma med mobilen eller plattan. (Filmriket, Filmpool Nord)
 • Internetkunskap  består av korta filmer och texter om hur du använder internet och digital teknik bättre och säkrare i vardagen. (Internetstiftelsen.)
 • Seniorsurfarna är en TV-serie i 6 delar med fyra kändisar som får åka på läger för att bli mer digitala. Deltagarna får bla. lära sig att filma, betala och e-posta med mobilen. Serien har redan sänts på TV, men finns på svtplay. (UR)
 • Seniorsurfarskolan  består av 12 korta tv-avsnitt med praktiska digitala tips utifrån TV-serien Seniorsurfarna.  Avsnitten handlar om bl.a. Mobilt Bank-id, appar och hur man googlar. (UR)
 • Spårad  är en Youtube-serie med 10 avnitt där journalisten Parisa Amiri söker svar på frågor om integritet på internet. (Internetstiftelsen)
 • Swedbank - Så skaffar du Mobilt BankID är en Youtube-film där du kan se hur du på mobilen (när du är inloggad på internetbanken) skaffar mobilt BankID.
 • Swedbank - Så skaffar du swish  är en Youtube-film där du kan se hur du på skaffar Swish till din mobiltelefon. 

BOKTIPS

Om du vill låna eller köpa en bok och lära dig mer om den digitala världen, så får du här några boktips:

 • Introduktion till Internet av äldre av Gunilla Brattberg. Den här guiden bjuder på tips och pedagogiska insikter för dig som vill hjälpa årsrika släktingar, vänner eller bekanta att dra nytta av nätets många möjligheter. Men den går även bra att läsa för den som själv vill lära sig. Boken finns också att läsa på nätet HÄR, och den går också att skriva ut som pdf-fil HÄR
 • Digitant av Malin Perlheden, finns två delar. Del 1: Din nybörjarguide till den digitala världen, del 2: Nya steg till ett enklare och roligare liv på nätet. Så här står det på baksidan av bok 1: Med hjälp av liknelser och grundläggande instruktioner visar Malin Perlheden dig hur du tar de första stegen ut på nätet...Samtliga kapitel har övningar och tydliga instruktioner som gör det enkelt för dig att känna dig trygg och säker hela vägen. 

LATHUNDAR

Här kan du ladda ner lathundar, som du kan skriva ut eller läsa direkt på nätet. Lär dig använda Youtube, skaffa Facebook-konto, ringa i messenger och ladda ner en app. 

 PRESSREADER

Om du har bibliotekskort har du också tillgång till Pressreader där du kan läsa över 7000 tidningar digitalt. Gå in på denna sida på Biblioteket där du kan läsa hur man går in på Pressreader. När du väl är där inne, så kan jag tipsa om dessa tidningar med tydliga guider för respektive enhet:

- Ipadboken

- Iphoneboken

- Androidboken