Karolina Pokka ser positivt på framtiden och har planer på att fortsätta designa kläder efter två år som duodjilärling hos Lise Tapio-Pittja.

En lärling med visioner

Karolina Pokka har precis avslutat lärlingsutbildningen inom duodji hos handledaren Lise Tapio-Pittja i Gällivare. Och tillsammans gjorde de en hyllad modevisning på Jokkmokks marknad.

Karolina Pokka är född och uppvuxen i Kiruna och började sy koltar när hon var 16-17 år. Men det var inte förrän hennes storasyster började studera på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk som hennes intresse för design började ta fart.  

— Hon läste inriktningen textil och skinn. Det verkade vara en bra utbildning för hon talade alltid gott om skolan och trivdes bra.

Efter gymnasiet bestämde sig Karolina Pokka för att söka in på skolan och samma inriktning som sin syster. Efter examen återvände hon till Kiruna ett tag innan hon flyttade ner till Gällivare för att arbeta som lärling inom duodji, samisk slöjd hos Lise Tapio-Pittja i hennes studio.

— Jag var hos henne i två år och lärde mig allt från mönsterkonstruktion till pälssömnad. Hon visade mig även hur man använder olika maskiner när man syr i päls.

När hennes tid som lärling var slut anordnade hon och Lise Tapio-Pittja en hyllad modevisning tillsammans på Jokkmokks marknad.

— Det var jättekul och roligt att vi fick så bra respons. 

Karolina Pokka har precis kommit hem till Kiruna efter att ha hämtat sina sista saker i studion i Gällivare. Hon håller på att smälta sin tid som lärling och den positiva upplevelsen på Jokkmokks marknad.

— Jag måste landa lite, men jag vill absolut fortsätta designa kläder. Kanske blir det en webbbutik eller samma koncept som Lise har där man kan besöka en studio och beställa kläder.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Privat