Snöfällan. Wingårdhs Arkitektkontor är på plats för att berätta mer om naturumbyggnaden under invigningen, till jojk av Sofia Jannok bland andra.

Dags att öppna porten till världsarvet!

På lördag är det äntligen dags att inviga naturum Laponia ”Snöfällan” och ”årudahka”, det samiska vistet på Viedásnjárgga i världsarvet Laponia i Gällivare. Det utlovas en stor familjefest med mingelmat, konserter, berättelser, ceremonier och så klart den oändligt vackra naturen.

Under fyra lördagar ska de fyra portarna till världsarvet Laponia invigas under pompa och ståt med känsla för natur och kultur. På lördag är det dags för porten i Gällivare att öppnas.

— Det känns helt fantastiskt! Och att det äntligen är klart, säger Elin Anna Labba, kommunikationsansvarig Laponiatjuottjudus.

Klockan 13 startar invigningsceremonin utanför Snöfällan där bland andra representanter från Gällivare kommun, världsarven Laponia och Tongariro, Nya Zeeland, Gällivare Sameskola, Jokkmokks Sameskola samt Kulturskolan Gällivare finns på plats.

— Vi räknar med cirka 500 personer ute på udden och det kommer det säkert att bli. Vi har gått ut med inbjudningar och väntar bland annat in många gäster från de olika samebyarna i närheten och det har även satts in extrabussar, säger Elin Anna.

Under invigningsdagen bjuds det bland annat på utställning, bildspel samt hälsningar från andra naturum och världsarv. Utomhus erbjuds kunskapsstationer om vatten, skog, renskötsel och kulturmiljö samt visning av det samiska vistet med fiskrökning och gáhkkobak med mera. Från och med lördag förväntas naturum Laponia vid Stora Sjöfallet i Gällivare kommun bli en attraktion för både svenska och internationella gäster.

— Förfrågningar om besök från hela Sverige men även från utlandet har redan börjat strömma in, och det tycker vi såklart är jätteroligt. Det här är en ju en stor händelse för hela världen eftersom Laponia tillhör ett av världsarven, säger Elin Anna.

Laponia upptogs 1996 på UNESCO:s lista över världsarv. Dels för områdets naturvärden och dels för det samiska kulturarvet som är levande i området.

För program och mer information; http://www.laponia.nu/naturum/stor-invigningfest-for-alla/

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/ Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se