Gällivare är attraktivt

Nordström Assistans, Vittjärvshus och Favör Reklambyrå är tre företag som nu öppnar lokalkontor i Gällivare. Det går bra för kommunen och det bidrar till intresset för nya företag att etablera sig i Gällivare.

Nordström Assistans har funnits sedan 1998 och har sitt huvudkontor i Danderyd. Företaget bedriver personlig assistans i hela Sverige och nu vill man komma närmare sina kunder i norr. Under 2010 etablerade de sig i Malmö och öppnar nu sitt andra lokalkontor i Gällivare.

Linda Janis, verksamhetsledare/personlig tränare och Ann-Kristin Olsson, verksamhetsledare, började fundera på varsitt håll om hur man kunde utveckla personlig assistans lokalt och tog sedan kontakt med företaget. Som verksamhetsansvariga för Nordström Assistans i Gällivare ser de nu stora möjligheter för fler aktiviteter och träning där kunden får ett större inflytande.

— Syns man inte så finns man inte så närheten till kunden är oerhört viktig. Vi vill vara ett komplement till kommunens verksamhet. Det ska finnas valmöjligheter för den assistansberättigade, det tycker vi är viktigt, säger Ann-Kristin.

Vittjärvshus grundades 1975 och har sin fabrik i Vittjärv utanför Boden. Företaget är mest inriktat på privatmarknaden och bygger villor efter kundens önskemål, de bygger aldrig samma hus två gånger. Företaget värnar om miljön och Norrbotten och använder sig av lokalproducerat virke och lokala underentreprenörer.

— Framtiden ligger här uppe och nu börjar det finnas tomter att bygga på i Gällivare. Ett husbygge är en stor affär för den enskilde och därför måste vi finnas på plats och kunna träffa kunden, säger Johan Ekström, försäljning- och marknadschef.

Favör Reklambyrå är en fullservicebyrå som tillhandahåller allt från strategier och idéer till färdiga produkter som webblösningar, trycksaker, annonser m.m. Byrån har varit verksam i Gällivare under några år men efterfrågan på tjänsterna har ökat och man ser nu en potential att utveckla verksamheten.

— Vi på Favör tror väldigt mycket på Malmfälten. Det är ett oerhört intressant område som har framtiden för sig. Vi ser också ett stort intresse för det vi har att erbjuda och har blivit väl mottagna i Gällivare, säger Peter Palmqvist, VD och projektledare.

Alla tre företagen har som målsättning att rekrytera personal lokalt. Nordström Assistans rekryterar personliga assistenter löpande. Vittjärvshus ser att de kommer att behöva allt från snickare till personal som arbetar med grundarbeten. Favör Reklambyrå har också som mål att de ska bli fler på plats i Gällivare.