Lakkapää etablerar sig i Gällivare

I Gällivare märker man inte av den svaga världsekonomin eller finanskrisen. Här blomstrar näringslivet och det gäller inte bara gruvnäringen utan även service, handel och besöksnäringen som utvecklas starkt just nu. Den 21 september slår ICA Kvantum upp portarna till Gällivares nya matmarknad och det står nu också klart att Lakkapää etablerar sig på handelsområdet Malmheden.

Gällivares kommunalråd Tommy Nyström gläds åt etableringen. — Lakkapää är ett stort företag som vi har längtat efter. De har ett brett sortiment och bra service. Vi får en attraktivare kommun när vi får hit fler och större kedjor, säger Nyström som hälsar Lakkapää välkomna.

— Det händer mycket i Gällivare just nu och vi ser ett stort behov av våra produkter och tjänster. Vi inväntar nu alla formella beslut och hoppas komma igång med markarbetet inom kort. Ambitionen är att öppna den nya butiken under 2012, säger Jukka Lakkapää, VD.

I dagsläget ser man att det nya byggvaruhuset kommer att sysselsätta totalt omkring 24 personer varav 8-12 heltidsanställda. Det kommer behövas kassapersonal samt säljare inom bygg, verktyg och inredning och även lagerpersonal m.m.

Den svaga ekonomin och finanskrisen runt om i världen har man inte märkt av i Gällivare utan här väljer företagen att satsa och investera vidare. LKAB och Boliden investerar löpande i sina verksamheter och deras underleverantörer nyanställer. Gällivare planerar bland annat för nya bostäder, handel och fritidsanläggningar för flera tusen människor. Näringslivet har flaggat för att de har ett arbetskraftsbehov på upp till 4000 personer de närmaste 10-12 åren. Allt det här tillsammans är bidragande faktorer varför företag vill etablera sig i Gällivare och intresset lär bara öka.

— Lakkapää är ett i raden av de företag som vill etablera sig i Gällivare tack vare tillväxten vi har. Företag utifrån ser den positiva vågen och vi har ytterligare ett tiotal företag som vill etablera sig här just nu, säger Ulf Hansson, utvecklingschef på Gällivare kommun.

21 industri- och handelstomter har nyligen delats ut och det planeras för ytterligare. Bland annat undersöker kommunen möjligheten för fler handelstomter på Malmheden vid området där Lakkapää nu ska etablera sig. Men man tittar också på hur centrumhandeln ska kunna utvecklas vidare.

— När vi får fler butiker minskar behovet att åka och handla på andra orter. Större utbud och större valfrihet ger ett ökat intresse för att handla lokalt och det gagnar det lokala näringslivet och handeln, avslutar Ulf Hansson.

Fakta: Lakkapää erbjuder produkter, tjänster och nätverk för hemmasnickare, yrkesverksamma byggare och jordbruksföretagare med hänsyn till de speciella kraven i norr. Lakkapää har totalt sju butiker i norra Finland och Sverige.

Läs mer på http://lakkapaa.com