Nya Norrskensgallerian slår upp portarna

Intresset var stort när det var dags att slå upp portarna till Norrskensgallerian. Café Oscar och KappAhl är välkomna tillskott till Gällivares centrumhandel.

Magnus Bäcktorp, VD, Fastighetsmästaren, som är ägare till gallerian inledde med att tacka kunder och personal för sin tålmodighet under ombyggnationen av Norrskensgallerian. Gällivares kommunalråd Tommy Nyström tog sedan vid och klippte bandet. Han berättade att det tillsammans med näringen ska tillsättas en handels- och centrumutvecklare som ska arbeta med aktiviteter och etableringar med fokus på centrum. Tommy lyfte även fram att Mikael Isaksson från Svensk Handel i Gällivare, Företagsbolagets Mia Edin och Magnus från Fastighetsmästaren har gjort en stor insats, utan dem hade dessa etableringar inte blivit av.

— Det är särskilt glädjande att vi inviger en satsning i centrum, som är både efterlängtad och nödvändig för framtiden och det Nya Gällivare, sa Tommy Nyström.

Gallerian har byggts ut med 1200m² samt att de befintliga ytorna har optimerats. Några kontor har fått flytta till våning två för att göra plats för ytterligare butiksytor. Det pågår diskussioner med ytterligare två till tre nya etableringar som kan bli aktuella tidigast till sommaren.

— Det var viktigt för oss att få hit ett fik, vi tror att det behövs i en galleria. Så vi är jätteglada att Café Oscar har öppnat här, sa Magnus från Fastighetsmästaren.

Carola Enmark som driver Bageriet i Puoltikasvaara sedan 1995 och har valt att satsa vidare på verksamheten genom att öppna Café Oscar. De kommer att servera fika och lätta luncher men man kommer också kunna beställa tårtor, smörgåstårtor och bakelser samt att de kommer att sälja bröd från det egna bageriet i caféet. Café Oscar har nu anställt tre personer men det kan eventuellt bli ännu fler framöver.

— Vi öppnade Café Oscar i Kiruna för ett och ett halvt år sedan vilket har varit ett jättelyft för företaget. Nu hoppas vi att det ska bli samma succé i Gällivare. Vi har bara fått positiva reaktioner så det här känns jättekul, sa Carola.

KappAhl öppnar nu butik nummer 158 och Sverigechefen Urban Solander fanns på plats. Kedjan öppnar 10-15 butiker varje år och det är ett stort arbete bakom varje etablering. Det är över två år sedan han träffade fastighetsägaren och representanter från kommunen första gången. Det är många faktorer som ska stämma och de tittar bl.a. på hur stor befolkningen är och hur långt det är till nästa butik.

— Det finns inget roligare än att öppna nya butiker. Vi tror att ortsbefolkningen är lojal och handlar på sin hemort men då måste det också finnas rätt utbud, sa Urban.

Butiken som är ca 800m² kommer nu att få leveranser tre till fyra gånger i veckan med de senaste modenyheterna. Varje vecka levererar KappAhl ca 1 miljon plagg över hela Sverige. Det har hittills anställts sju personer i butiken, fem säljare, en dekoratör samt en butikschef.

Se bildspel från evenemanget.