Anna Sofia Norman tog över Profoto för lite mer än ett år sedan och trivs bra som egenföretagare.

Från hobby till företag

Hon gick från att vara hobbyfotograf till att bli egenföretagare och ny ägare av Profoto.
— Det har varit jättemycket att lära sig, men nu känns det som att jag har koll på läget, säger Anna Sofia Norman.

Efter att ha tagit studenten 2009 arbetade Anna Sofia Norman som administratör på sin pappas företag. Hon har alltid varit intresserad av att fotografera, men har inte utbildad sig utan såg det mer som en hobby.

— Jag hade inte en tanke på att starta eget utan det var mer av en slump. Jag gick in på Profoto för att fotografera mig till skoterkörkortet och sedan tog ägarinnan, Johanna Johansson kontakt med mig på Facebook.

Anna Sofia Norman berättar att hon fick frågan att köpa Profoto och den 1 augusti 2013 tog hon över verksamheten.

— Jag la ner mycket tid på att repa lokalerna och den 10 september öppnade jag dörrarna. Det kändes riktigt roligt även fast det inte var planerat och ibland funderade jag även på vad jag hade gett mig in på.

Hon har haft öppet i lite mer ett år och nu börjar bitarna falla på plats.

— I början var det jättemycket att lära sig och jag har inte fått hjälp av någon utan har gjort allt arbete själv. Det är mycket att tänka på, speciellt när man har butik.

Profoto erbjuder bland annat bröllopsbilder, djurfotograferingar, tidningsomslag, naturbilder samt studiofotograferingar. Anna Sofia Norman säljer även bland annat ramar, passepartouter, fotoalbum och framkallar film. Hennes motto är att allt är möjligt för en kreativ fotograf.

— Jag strävar alltid efter att få till den perfekta bilden och mitt favoritjobb är att fotografera människor.  Min butik är annorlunda och unik i Gällivare och det går bättre och bättre även fast jag känner av konkurrensen från bland annat nätet där det finns många som erbjuder onlinetjänster inom till exempel framkallning. Men jag får arbeta med det jag älskar och brinner för fotografering.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.