Maria Fredriksson är en av de första i Norrbotten som utbildat sig till förare av terapihundar och hennes vision är att på heltid arbeta med sina hundar för att hjälpa människor.

När livet får företaget att byta färdriktning

Hundar är en naturlig del i Maria Fredrikssons liv sedan hon var barn. Idag driver hon Hakkas Hundcenter, ett företag som började lite annorlunda jämfört med vad det är idag.

— Jag har arbetat med hundar i 15 år men det var min Rottweiler Ebba som tog mitt företag till det, det är idag, säger hon.

Meritlistan kan göras väldigt lång. Hundkurser, lydnad, instruktör inom Brukshundsklubben Malmen i Gällivare, tävlat i lydnad och personspår, viltspår och eftersök. Maria har utbildat sig själv, hundar och hundägare. Efter en bilolycka föddes visionen att flytta arbetet med hundar ett steg längre.

— Det var min egen hund Ebba som visade sig vara självlärd terapihund som fick mig tillbaka från fysisk smärta och deppighet. Hon lärde sig själv att hämta mina skor, mana mig att gå ut. Jag hade lätt för att svimma om jag drog iväg för snabbt, då satte hon sig på trappan och väntade till jag stannade för att ta det lugnare, säger Maria.

Och det var många andra beteenden som hunden Ebba hade som motiverade sin matte tillbaka till att bli friskare. Under tiden och framförallt efteråt väcktes Marias intresse för att använda hundar inom vården. Hon sökte till en kurs på Hundens hus i Sundsvall och kom in.

— Jag tog med mig en av mina andra hundar och gick kursen i ett år. Under kursen hade vi även praktik och det var mycket intressant och lärorikt att uppleva vilka underverk hundar kan göra med människor, säger Maria.

För Marias del hade hon praktik på ett behandlingshem, där hon och hennes hund i terapeutiskt syfte träffade patienter. Det kan också handla om att använda terapihundar vid möte med barn och ungdomar, inom åldringsvård eller funktionshindrade bland andra.

— När jag kommer till dementa patienter är det hunden de blir glada över, inte mig. Vi kanske har tränat in en färg i samband med hunden, eller något annat att minnas, och de brukar snabbt komma ihåg rätt. Eller en klient på ett behandlingshem som kanske har svårt för närhet, oftast brukar det släppa när de träffar en hund som gärna vill bli klappad villkorslöst, säger Maria.

Hakkas Hundcenter började som ett hundpensionat i liten skala och under tiden Maria utbildade sig till terapihundförare lät hon företaget vila eftersom kursen tog så mycket tid. Idag driver hon pensionatet i ännu mindre skala och siktar på att arbeta terapeutiskt med sina hundar samt utbilda nya ekipage, på heltid. Maria är anställd av Svenska terapihundsinstitutet och verkar inom hela Norrbotten.

— Det ger så mycket när jag och mina arbetskamrater hundarna får vara med om att hjälpa människor till ett bättre liv. Det är det här jag vill fortsätta arbeta med i mitt företag, nu och framöver, avslutar Maria.

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales