Han sätter ljus på filmbranschen

Trots att Johan Hannu ännu inte hunnit ha sitt företag i ett år, har Johan hunnit medverka i flera stora svenska filmprojekt. De kända långfilmerna ”Ping Pong Kingen”, ”Vi hade i alla fall tur med vädret, igen” och TV-serien ”Höök” är några exempel som gett Johan en rivstart som egenföretagare i den tuffa filmbranschen.

– Det har varit fullt upp hela året. Det har varit jättekul och jag har haft turen att träffa mycket folk i branschen. Det handlar om att knyta kontakter och att visa att man vill och kan göra jobbet, berättar Johan.

Dessutom har Johan medverkat vid inspelningen av reklamfilmer. Bland annat har han jobbat som ljusassistent när en reklamfilm för Vattenfall spelades in i Tärnaby.

– Reklamfilm i den kalibern har mycket resurser och här fick jag jobba jämsides med mina tidigare chefer från filmprojekten. Det kändes lite skumt och jag blev lite extra nervös. Men det gick bra och var lärorikt på många sätt. Till exempel är det är inte enkelt att fixa ljus mitt ute i ingenstans. Vi var tvungna att släpa tunga elverk långt ut i skogen, fortsätter Johan.

Målet är att bli vad som kallas belysnings- eller ljusmästare, men musikvideoregissör/producent är ett annat spår som han jobbar med och försöker utveckla parallellt i sitt företag.

– Det är absolut det roligaste som finns att regissera och producera musikvideos. Men här finns det inte lika mycket pengar om man inte lyckas få kontrakt med något skivbolag. Här i Norrbotten är det bara BD-Pop som satsar. Men genom att producera musikvideos får jag möjlighet att bygga upp en egen ”Show-reel” som visar vad jag kan, säger Johan.

Ett annat mål Johan har är att få regissera en kortfilm. Ett mål som han hoppas kunna uppfylla i en snar framtid.

Filmbranschen är något som Johan alltid varit intresserad av. Och efter gymnasieskolan, medialinjen naturligtvis, fick han jobb direkt. Därefter har det rullat på och Johan insåg snabbt nödvändigheten av att starta ett eget företag.

– Jag läste en av Ideums annonser och gick på en av deras informationskvällar kring ”Starta eget”. Därefter har jag fått hjälp med en del praktiska grejer och de har berättat vad man ska tänka på. Därför har det bland annat blivit lättare med allt det jobbiga pappersarbetet, berättar Johan.

Framtiden är inget som Johan bekymrar sig för. Även om filmproduktionen i länet just nu ser lite svajig ut. Bland annat har två större filmprojekt skjutits på framtiden.

– Det är skönt med låga utgifter och att jag hunnit spara lite. I höst kanske jag kan producera ett par musikvideos i stället, sedan dyker det säkert upp något. Kanske måste jag åka söderut men det inte heller några problem, avslutar Johan.

Producerad av [imega] promotion


Efter snart ett år som egenföretagare är Johan Hannu ännu säkrare på att han ska satsa vidare inom filmbranschen, en bransch som alltid intresserat honom.