Hög smittspridning!

Den 6 april 2021

Smittan i Gällivare har mer än fördubblas under förra veckan jämfört med veckan innan. Under vecka 13 har Gällivare 126 nya fall jämfört med veckan innan då vi hade 73 fall med Civid-19 Incidensen under veckan är nu röd, 7.22 %.

Smittans sprids på arbetsplatser, enligt smittskyddet. Vi vädjar nu om extra försiktighet och att följa de restriktioner som råder. 

 Som enda i länet livesänder vi onsdag 7 april kl 09:00 den lokala  samrådskonferens, där ger kommunen noggrann statistik över läget. Talare är bland annat överläkare från Gällivare sjukhus, förvaltningschefer vid kommunen och representanter från LKAB och Aitik Boliden. Du som deltagare kan ställa frågor till talarna via chatten. Livsändingarna sker varje onsdag kl 09 och finns på länk gallivare.se/live

Mutation

Den engelska matstationen av viruset tar nu över i länet med hela 82%. Det är fortfarande hög belastning på IVA i länet.

Under förra veckan togs 5 529 covidtester och Regionen Norrbotten meddelar om den högsta andelen positiva svar just nu, 17% av de inlämnade proven visar Covid-19.

Regionens siffror visar en hög spridning främst i Gällivare och Kiruna. Även Piteå har hög incidens.

Smittskydsdsläkaren Anders Nystedt säger att spridning sker på arbetsplatser och kopplat till ett större inflöde av turister. Den höga incidensen antas vara en konskvens av sportlovsveckan. En oro finns från smittskyddsläkaren vilken ytterligare ökning påsklovet kommer att bära med sig.

Vaccin (siffror från torsdag v 12)

44 000 doser som getts

2/3 har getts till samma personer 

Under vecka 11 gavs färre doser på grund av stopp av vaccinet Astra Zenica. Detta har nu startat upp igen och ges till äldre personer

Regionen kommer att få in fler doser vilket gör att vaccinationshastigheten kommer att öka

90 % av de över 90 är vaccinerade 

80 % av de över 80 är vaccinerade

har börjat bjuda in 70 plussarna

 

2021-03-31

Med dom orden säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt Glad Påsk. Vi ser en liten minskning av Covid-19 i Gällivare Kommun. Under v.12 smittades 72 personer jämfört med v.11 där 83 personer smittades. Fortfarande hög incidens i hela Norrbotten, men en 24% minskning i jämförelse med riksgenomsnittet.

I kommunerna

Jokkmokk har under v.12 kunnat halvera sin incidens, men har fortsatt höga smittotal med 44 fall.

Noterbart är att i Övertorneå och Överkalix noteras inga fall.

Älvsbyn fortsätter ha en hög incidens på 4.97 % under v.12

Vi ser minskad smittspridning in till äldreomsorgen i Norrbottens län även om det noteras enstaka utbrott/fall.

Antalet människor som avlider i covid-19 minskar kraftigt, med en underdödlighet noteras i Norrbottens län sedan mitten av februari.

Vi ser idag en ökad spridning mellan yngre människor

Tendens till ökad andel smittade i yngre åldrar (<20 år) Framför allt trend som startade i samband med sportlovet • Jokkmokk 26 % yngre än 20 år • Älvsbyn 25 % yngre än 20 år • Gällivare 21 % yngre än 20 år.

Men glöm inte! 75–80 % av de som smittas är äldre än 20 år. Och vi hoppas att alla norrbottningar – yngre liksom äldre minns resultatet av smittspridningen under sportlovet även under påsk ledigheterna

Vaccinationerna

Vaccinationerna av prioriterade fortsätter. Anpassning till nya riktlinjer från FoHM har gjorts. Fortsatt skralt med vaccinleveranser men förbättrat tempo har utlovats. Astra Zenecas vaccin kan nu användas till personer äldre än 65 år men är fortsatt i paus under avvaktan av Läkemedelsverkets utredning kring koagulationsrubbningar hos yngre personer.

Glädjande besked för personer över 70 år. Via 1177, kan man nu boka sin tid för vaccination i Norrbotten. Ni kommer även få ett brev hem för tidsbokning i närtid.

Boka på http://www.1177.se

Vi önskar er en Glad Påsk utan att smitta eller smittas.

Incidens vecka 12


"Det är riktigt läbbigt, det ser vi nu"

Vi ser en ökning av smittspridning i Gällivare kommun. Under veckan 11 smittades 83 stycken jämfört med veckan innan då 60 personer smittades med Covid-19. Men försiktighet bör tas i beaktning utifrån den stora spridning som finns i grannkommunen Jokkmokk

I Jokkmokks kommun smittades under förra veckan 87 personer och därmed ha kommunen en incidens på 17,9 procent. Från Region Norrbottens smittskydd säger Anders Nystedt att Gällivare bör vara orolig.

- En del av ungdomarna var från Gällivare. Sådana här utbrott har en tendens att sprida sig till närliggande kommuner och här ligger Gällivare närmast.

Smittskyddet meddelar att de aldrig vi har sett nå liknanden som det vi nu ser i Jokkmokk.

- Det är läbbigt, säger Nystedt på dagens samverkanskonferens. Det är möjligt detta fanns även i Gällivare i våras, men vi hade då inte samma provtagningskapacitet, tillägger han.

I Kiruna pågår också spridning med sina 103 nya fall under vecka 11. Smittskydd meddelar att spridning främst finns i fjällvärlden kring Abisko och Björkliden.

Älvsbyn fortsätter öka och här måste de kommunicera med innevånarna

Kommunerna under v 11

Ökning av antalet fall jämfört v 10. (+ 33 %).

• Fortsatt hög incidens i länet och 28 % högre än riksgenomsnittet.

• Extrem incidens i Jokkmokk. Sannolikt högst i landet?

• Kraftig ökning även i Malmfälten inklusive Pajala.

• I fyrkantsområdet väldigt hög incidens i Älvsbyn samt ökning av smittotalen i Luleå och Boden. • Gränskommunerna trots allt relativt låga tal.

• Kalix och Överkalix i avtagande.

• I A-kommunerna fortsatt lugnt men svag signal.

• Regionen ser minskad smittspridning in till äldreomsorgen i länet även om det noteras enstaka utbrott/fall. Antalet människor som avlider i covid-19 tenderar minska. Underdödlighet noteras i länet de senaste veckorna.

• Vaccinationerna av prioriterade fortsätter. Anpassning till nya riktlinjer från FoHM har gjorts. Fortsatt problem med vaccinleveranser. Astra Zenecas vaccin i paus under avvaktan av Läkemedelsverkets utredning av koagulationsbiverkningar.

Tack för allt du gör för att förhindra spridning.

Vi ber er hålla ut ett tag till ❤
- Stanna hemma vid minsta symtom.
- Håll avstånd.
- Undvik träffa människor du vanligen inte träffar
- Handla ensam på tider där är mindre folk.
- Undvik resa och trängsel
- Och tvätta händerna


 Daglig statistik länet (Region Norrbotten)

Nya skärpta nationella råd 14:e december - krisinformation.se

Vaccination   |  Företag  |  Möten och evenemang  |  Lokal samverkanskonferens
 Lättläst och anpassad information  |  Testning för covid-19 (filmer på olika språk)