Nyheter:


Nyheter:


 


Aktuell nyhet:

Stäng nyheten Kommunalråden Tommy Nyström Gällivare och Anna Hövenmark Jokkmokk flankerar HKH Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Foto: Liz-Marie Nilsen, Jokkmokks kommun 2010-11-03 11:14

Kronprinsessan Victoria invigde utställningen "Röster från Laponia".

”Jag ska bli renskötare när jag blir stor, det är självklart”. Det berättar Nils-Heaika Pulk-Blind som är en av de personer som porträtteras i utställningen. I förmiddags stod Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel för kunglig glans vid en invigning för speciellt inbjudna gäster. Klockan 12.00 idag är det premiärvisning för allmänheten på Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Vid invigningen deltog bl.a Gällivares kommunalråd Tommy Nyström och vår världsarvsskola Tallbackaskolan var också representerat. Före invigningen fick Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel information om Laponiaprocessen och arbetet med att utveckla världsarvet.

I Röster från Laponia berättar nio människor om sina personliga relationer till världsarvet. Förutom Nils-Heaika möter du bland annat Björn Nutti som kommer från en renskötarfamilj men jobbar som civilingenjör, Titti Bergman som älskar att klafsa omkring på myrarna i Sjaunja och Maja Länn från Södertälje som varje sommar slår upp sitt tält i Stáloluokta.

Ett smakprov av Laponia
Syftet med utställningen Röster från Laponia är att skapa intresse, sprida kunskap och berätta om Laponias mångfald när det gäller kultur, natur och människor. Utställningen ger helt enkelt ett smakprov på allt spännande som Laponia erbjuder.
 Röster från Laponia ingår i en stor satsning på information som just nu pågår i Laponia. Världsarvet ska bland annat förses med ett naturum, det vill säga ett besökscenter i Stora Sjöfallet, ett antal mindre besökscenter, ny skyltning och hemsida, säger Marie Björklund, projektledare.

Ut på turné
Röster från Laponia visas på Ájtte till och med 15/1 2011. Sedan åker den på turné, närmast till Gällivare kommun. Utställningen har tre huvudspråk: nord- och lulesamiska samt svenska. Den är producerad inom regeringsuppdraget Laponiaprocessen som syftar till att inrätta en lokalt förankrad förvaltningsorganisation och förvaltningsplan för Laponia. Medverkande parter är samebyarna genom föreningen Mijá ednam, Jokkmokks och Gällivare kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län samt Naturvårdsverket.

Kultur och natur i världsklass
I Laponia lever den samiska kulturen med lång historia. Naturen är varierad och storslagen. Den här unika kombinationen av ett urfolks kultur och en hisnande natur, gjorde att Laponia utnämndes till världsarv 1996 av Unesco:s världsarvskommitté. Ett världsarv är ett värdefullt kultur- och/eller naturarv som på ett unikt sätt berättar om jordens eller om människans historia. Laponia är det enda kombinerade natur- och kulturarvet i Norden och ett av endast fyra i världen som representerar ett levande urfolks landskap.

Pressmeddelande Lulesamiska /Julevsámigiella
Pressmeddelande Nordsamiska/Davvisámigiella 

Skriv ut denna artikel

Gällivare kommun | Tel: 0970-818 000 | E-post

Gällivare kommun | Tel: 0970-818 000 | E-post