Nyheter:


Nyheter:


 


Aktuell nyhet:

Stäng nyheten 2010-11-25 13:40

Världens bästa tomtar kommer till Gällivare

Till alla julälskares glädje hålls varje år Tomtarnas Vinterspel i Gällivare. Deltagare kommer från olika länder och eventet har fått stort medialt genomslag världen över. Den 26-28 november gör tomtarna upp om den prestigefulla segern.
– Ett unikt arrangemang som sätter Sverige och Gällivare på världskartan, säger arrangören Elisabeth Landby på Sole Adventure AB.

I år kommer deltagare från Canada, Colombia, Estland, Frankrike, Hong Kong, Nederländerna och Japan. Varje deltagande land bidrar med en tävlande. Förra året vann Hong Kong och man blev så pass intresserade av både Sverige och Gällivare att man bjöd in till en utställning där Gällivares egen Dundertomte, Sivert och Elisabeth Landby medverkat. Där bjöd man på bland annat pepparkaksbak, handarbetsträffar och man visade även upp Siverts tomtestuga.

- Det första målet är att göra Sverige känt ute i världen eftersom många länder inte ens har en aning om vart Sverige ligger. Att sedan Gällivare också blir känt och att det ger effekter för besöksnäringen, är naturligtvis slutmålet, säger Elisabeth.

Tomten är en stor turistattraktion. Det kan man inte minst se i Rovaniemi i norra Finland som får besökare från hela världen. Men tanken är inte att skapa ett nytt Rovaniemi. Istället försöker man koppla arrangemanget till vår natur och de äventyr och turistattraktioner som redan finns i Gällivare.

Han som startade det hela en gång i tiden heter Sivert Svensson, Gällivares egen Dundertomte.

- Vi håller på Siverts intentioner. Vi vill att tomten i Gällivare ska uppfattas som mer äkta än på andra platser och att det ska locka besökare från hela världen, säger Elisabeth.

- De är otroligt intresserade i Hong Kong och utställningen kommer att pågå under hela december. När vi var där fick vi träffa media, hålla presskonferenser och informera resebyråer och andra intressenter om vilka fantastiska möjligheter som finns i Gällivare, säger Elisabeth.

Eventet är helt gratis för alla besökare. Det börjar på fredag med att barnen träffar tomten på torget i Gällivare centrum. Därefter blir det tomtarnas rådslag i Olavs Kåta. Programmet är späckat under dessa två dagar och innehåller mängder av aktiviteter för främst barn men även vuxna.

Fullständigt program hittar du på www.gellivarelapland.se

Skriv ut denna artikel

Gällivare kommun | Tel: 0970-818 000 | E-post

Gällivare kommun | Tel: 0970-818 000 | E-post